Hävikkiviikko haluaa nostaa ruoan arvostusta ja
kertoa ruokahävikin vähentämisen tärkeydestä

 

Ruokahävikkiä syntyy ruokaketjun kaikissa vaiheissa, mutta kaikkein eniten kotitalouksissa.
Hävikkiviikkoa on vietetty vuodesta 2013 lähtien, eli kampanja järjestetään vuonna 2021 jo yhdeksättä kertaa.
Kampanjan järjestää Kuluttaja-lehti.

 

Xamkin ravintolapalveluissa vastuullisuus ei jää pelkkiin puheisiin, vaan konkretisoituu arkisissa teoissa. Raaka-ainevalinnoissa suositaan kotimaisuutta, lähi- ja luomuruokaa on tarjolla sekä kasvisruoan osuutta ruokalistoilla kasvatetaan määrätietoisesti. Ruokahävikkiä alettiin mitata ja kirjata tuotanto-, tarjoilu- ja lautashävikkinä päivittäin keväällä 2021 Xamkin ravintoloissa.

Xamkin ravintolapalveluiden kaikki ravintolat osallistuvat erityisesti lautashävikin mittaamistulosten ilmoittamiseen hävikkiviikolla. Myös lounaalta ylijäänyttä ruokaa eli tähderuokaa voi ostaa 15 minuuttia ennen lounasajan loppumista mukaan edulliseen 4 €:n kilohintaan opiskelijaravintoloista ja 6 €:n kilohintaan Ravintola Tallista. Tähderuoan myynti toimii erinomaisena tarjoiluhävikin vähentämiskeinona Xamkin ravintoloissa.

Osallistuminen Hävikkiviikkoon on hyvä tapa aloittaa tekemään parempia valintoja osana omaa arkea. Jokainen voi omalta osaltaan vaikuttaa ruokahävikin vähenemiseen ja pienetkin teot ovat tärkeitä.

Hävikkiviikkoon voi osallistua monin eri tavoin. Ratkaisu ruokahävikin vähentämiseen löytyy pienistä arkipäiväisistä asioista: osta viisaammin, käytä vanhenemassa olevat elintarvikkeet ajoissa ja hyödynnä ylijäämäruoka.

Tee hyvää ja tule mukaan!